rezonanca

(nema veze s rezonom)

knjižničari pojma nemaju

dana 20 listopada, 2012

Zbog čega ne čitam domaće autore? Jer čitam domaće blogove.

U čemu je razlika? Na tiskani medij se objavljuju samo oni koji imaju veze i poznanstva (ili koji su dovoljno uporni ili dosadni) (skoro ko u javnim službama: vidi moj drugi WP blog :D). Dočim blogove biram sama.  Pa znadem nabasati na one koji i imaju nešto za reći.

<Vidim sad da sam ovo malo smotano napisala, a dužnost prema slučajnom čitatelju me tjera da pojasnim: pod “domaćim autorima” se misli na objavljene romane domaćih pisaca, a pod “domaćim blogovima” se misli na blogere koji pišu na hrvatskom ili sličnim jezicima. >

ALI

dogodilo se da sam prošli tjedan posudila domaći roman. Na koricama je pisalo nešto kao “remek-djelo, sa svim predispozicijama da postane bestseler…” Mislim da je svojevremeno bio prodavan na kioscima za dvajspet kuna. Što mu je diglo tiražu, dok za prodaju (i čitanje) ne mogu tvrditi…

I SAD

uzmem ja čitati taj Roman.

Prvi me odlomak nije zaintrigirao. Stil je ofucan. Jezik psovka. Ali ne na Kamovljev način. Psovka bez smisla. Osim da ispuni “broj riječi”. Horvatska moderna? Fakat, kako tih ranih dvijetisućetih kopulativni glagoli nisu ušli u književni (misli se, standardni) jezik, kad ih je književnost tako obilno koristila? Fabula sprčkana. Ali ne vuče te da hvataš te konce da bi ih povezao u smislenu cjelinu. Velim: gubitak vremena.

ALI

iz poštovanja prema autoru (jer ipak pratim njegov blog), okrećem i drugu stranicu, i poglavlje i obraz… I najedanput, vidim – neće dalje. Slijepljene stranice. Stodvajstreća za stodvajsčetvrtu.

hm

Probala sam ja to uredit. Nevidljivo i bezbolno. Ali, drži se stodvajstrica za četvrticu ko pijan i plot, po cijenu uništenja.

Vrtim i okrećem. Na zadnjoj korici, na onom listiću iz blokića, osim mog pečata jošte ih je desetak, dvanaest da budem precizna :D … je l’ moguće da sam tek Ja, trinaesta, primijetila da s knjigom nešto ne valja (u fizičkom smislu)?

ITAQUE

Na infopultu (!) knjižnice, odnese štreberica knjigu i prijavi nedostatak.

– A? – prozbori knjižničarka.

– Stranice su zalijepljene. Nečitljiva. Stavite sa strane dok ne uredite.

– Ae. – prolistavši knjigicu – pa samo na jednom mjestu!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: