rezonanca

(nema veze s rezonom)

heraklo na raskršću

dana 30 studenoga, 2012

Nekoć sam imala prijatelja koji je imao petero djece. Štreber, kakav već jest, okružio se knjigama, udžbenicima i priručnicima, počesto je i mene uzimao u obzir savjetnički. Što i nije bila tako loša opcija, obzirom da svoje djece nemam, a djeca su mi “posao”, pa se teoretski i primijenjeno teoretski u djecu razumijem. Ali, kako mi je prijatelj bliži (srcu i ostalome) od roditelja mojeg posla, koristila sam se malo drugačijom metodom. Ukratko, smetalo mi je kad bi govorio o njima kao o objektu promatranja, i kad bi ih uspoređivao, međusobno ili s drugom djecom iz kvarta, škole, dvorane za treniranje… Koliko puta sam od starijih&pametnijih čula, vidjela, pročitala, da je dijete prilika za novi početak, za ispravljanje pogrešaka, za nadoknađivanje propuštenog. (jedan od razloga zbog kojih NE želim imati svoju) A ovdje, na praktičnom primjeru vidim kako on propušta svoje prilike. Ne znajući.

U ovom se sastojala moja metoda:

On kaže: Tako sam se naljutio na XX! Učinila je to i to, dok smo bili u gostima, a kad sam je poslije LIJEPO I STRPLJIVO pitao zbog čega se ne ponaša pristojno, rekla je da ne zna.

Dakle, on misli da je bitno s djetetom razgovarati i da će govorancija popraviti stvar.

Ja kažem da dijete od tri godine i par mjeseci još ne zna dovoljan broj riječi, kamoli njihovo značenje, pogotovo da ne zna imenovati osjećaje i iznositi razloge za i protiv, tj. dječija retorička škola JOŠ nije izmišljena. (jamačno će u dogledno vrijeme i to nekom lumenu pasti na um) i ispričam kratku pričicu (mutatis mutandis) (fala bogu da se ne sjećam tako daleko u prošlost) iz svojeg ranog djetinjstva.

On, razumljivo, gubi živce i kaže da mu ne treba šesto(!) dijete.

Namjera mi je bila (a tu nikad nisam uspjela verbalizirati, zato je ostavljam ovdje) natjerat idiotskog roditelja da se sjeti svojih ranih dana. Ne zato da bi, kako govore stariji&pametniji, ponovno proživljavao djetinjstvo, nego da mu pomogne u razumijevanju vlastitog djeteta. I ne zato da bi, kako govore stariji&pametniji, popravljao svoje pogreške, nego zato što to što sad ima svoju djecu ne znači da je automatski odrastao i da mora znati sve. Pogotovo što još uvijek misli da to “sve” piše u knjigama.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: