rezonanca

(nema veze s rezonom)

on bullshit

dana 13 siječnja, 2013

Već treću noć za redom imam strašne more. Sanjam bivšeg ravnatelja kako pokušava izvuć tajne podatke iz nekoga_ pričvršćenog na drveni stolac i sa sivom vrećom preko glave. Sanjam požar (a stvarno su u mojoj finoj školi fina djeca, pred kraj polugodišta, spalila kabinet i razbila tri radijatora u neprijateljskom krilu zgrade, a rav. nije zvala policiju da bi se ulizala njihovim finim roditeljima) i mrtvace posložene u scenariju nekog koljačkog art filma. Sanjam kolegicu vanju koja se baš vratila sa skijanja i onako prezirno gleda  kako samo ona zna (u stvarnosti), i sjednicu vijeća koja traje do dugo u noć, jer se ravnateljica nije spremila i ne zna održavati red i rad. U stvarnosti. Moj je stvarni život noćna mora i to je ono najstrašnije. Najstvarnije nisam tremaš. I dobro se nosim s ponedjeljcima. Ja volim školu i ona voli mene. I to je neupitno. Ne idem ja nikamo. To je najstvarnije. Znači, nema problema?

Sad čitam neku knjižicu “Kontraznanje”, nekog Damiana Thompsona, i ne sjećam se da je ikada ijedna knjižica u meni izazivala takav otpor od početka a da ju ipak dovršavam. Autor je inače urednik nekog katoličkog lista, obrazovan je na polju sociologije religije (ko naš don Ivan G.), a sama se knjižica sastoji od šest eseja u kojima nesretni Damian pokušava objasniti kako smo podlegli teorijama zavjere, pseudopovijesti i kvaziznanosti. Neargumentirano, neuvjerljivo i maliciozno. (nakon ovog počinjem više cijeniti D.Ickea) Kao gorljivi zagovornik (on, ne ja) darvinove teorije evolucije (skoro napisah revolucije), koje je, u svoje vrijeme, baš katolička crkva bila gorljivi protivnik, pa da tako blesavo napada sve što korača prema naprijed ili bilo kamo, umjesto što zastajkuje za štajaznam čime. Bljak.

Ali izvukla sam i IZ tamO zanimljiv citat, koji nije autorova umotvorina, nego nekog Harryja Frankfurta (možda ga jednog dana izguglam pa napišem nastavak ovog posta), a taj glasi: “Ne može se lagati ako se ne zna istina”

A istina se ne zna. To je makar svakom jasno.

Kao što je jasno da snovi ne lažu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: