rezonanca

(nema veze s rezonom)

umjetnost i znanost

dana 27 siječnja, 2013

Ja ne mogu stalno ponavljati iste priče Uvijek ista upoznavanja uvijek ista dodvoravanja Ponavljanja ponavljanja ponavljanja ponavljanja Od tolikih ponavljanja kako to da lekcija nije savladana i kako to da ne idemo dalje Naprijed Natrag Svejedno Dalje Glupa radio voditeljica mi najavljuje glupu pjesmu samo na svom glupom radiju, a crticu niže svira ista glupa pjesma na drugom glupom radiju, koju najvaljuje drugi glupi voditelj na isti glupi način. I to šareno veselje. Naglasak koji nije ni od ku da. Neka njena izmišljotina. Neka posebnost koju je sama nadjenula sebi. A valjda se i to nekom sviđa. Sve više dolazim do zaključka da je prava sreća što nitko nikog više ne sluša. Inače bi došlo do prirodne(!) katastrofe.

Sad čitam “Povezani” od nekog Nikolasa A. Christakisa i nekog Jamesa H. Fowlera, obojica društvenjaci, a ti koji pratiš moje blogove znaš koliko cijenimo tu granu. Uglavnom, na jednom mjestu, jedan od dvojice, a možda obojica, tvrde da su naši preci imali osjećaje. I kažu da su osjećaji nastali da bi olakšali povezivanje majke i djeteta. I vele da su ljudi biološki opremljeni za vanjsko oponašanje drugih, a kroz oponašanje njihova vanjskog iskazivanja usvajamo njihova unutarnja stanja. “Ako je vaša prijateljica sretna, smije se, vi se smijete, te se u činu smijanja i vi počinjete osjećati sretnima.”

U stvarnom životu mogu vidjeti ljude koji lakše suosjećaju s likom iz sapunice, nego sa članom obitelji. U stvarnom životu svaki dan to vidim. Stvarna sreća izaziva zavist. Stvarna tuga gađenje. Televizija je lakša jer unaprijed zada pogrešno i točno. Crno i bijelo. Pametno i glupo. Samo slijedi smjernice. Radi što i svi drugi rade. Vidi, ono je dobar momak, i gle, ono je loša cura. Nemaš se što mislit. Niti imaš izbora.

A ja ne mogu ne mogu ne mogu ne mogu i neću ponavljati tuđe priče!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: