rezonanca

(nema veze s rezonom)

eksperimentalno liječenje

dana 31 srpnja, 2013

To je otprilike kao kad živiš u malome gradu, pa se ne možeš maknut od nadimka svojih roditelja, pa si doživotno proklet, ili pak uživaš u plodovima i ne znajući zašto a misleći kako si ti, a ne oni (plodovi), bogom dan.

Promjena je moguća jedino kad se skupi kritična masa, ili kritična točka, ili točka vrenja, usijanja… ne mogu se točno sjetiti sintagme, a žao mi je gugl gnjavit, uglavnom, hoću reći, da promjena koja se desi uglavnom nema veze s pravdom ni sa zdravim razumom niti zato što ju netko zaslužuje. Promjena se obično desi iz dosade, kad mladi intelektualci pomisle da nešto znaju pa jeftinim parolama nahuškaju ove koje je huškati lako, a sve iz dobrine njihovih srca i iz želje da pomažu ovima kojima pomoć potrebna nije.

Blesav primjer:

Mali od glupog Mate i šarene Ive mora bit mate matasti, a kakvi drugo? ALI!

Jedna je dobra gospođa čula kako dijete priča… I ona je zaključila da je dijete pametno i teligentno. (današnja djeca izgovaraju slogane s tv-a, a ne oponašaju roditelje i poznanike, i to je roditeljima i poznanicima znak: inteligencije! “ajme, otkud on to zna?!) I sad širi priču o jadnom djetetu s onakvim roditeljima. I sad jadno dijete raste i živi u uvjerenju da je bolje od svoje okoline i da ga okolina sputava. I sad jadno dijete provodi vrijeme smišljajući kako pobjeći na drugo mjesto na kojem će moći ostvariti svoje potencijale. I dok to ne ostvari, ne vidi da kad nema televizije nema niti njegovih misli, nema o čemu pričati, o čemu razmišljati, čemu se nadati, u što vjerovati. Uglavnom osjeća nezadovoljstvo i prazninu, netko mu je kriv za nešto, ni sam ne zna za što. Vjerojatno roditelji. Da, geni & genetika.

Zapravo je čitav ovaj post isprovociran vjestima koje sam čula na radiju: naime opet neke udruge skupljaju neke novce za nečije eksperimentalno liječenje u njemačkama ili amerikama nisam pratila, ali neobično je bilo to da je plačni glas tajnice udruge izgovorio godište osoba za koje se novci skupljaju i nije se radilo o djeci. Žena, a to sam točno upamtila ima trideset i dvije godine, a muškarac trideset i devet. Opet se apeliralo na velika srca i na toplinu duše. I opet se bajalo o nuždnosti edukacije i prevencije.

Sjetila sam se malog Mate iz stvarnog života kad je rekao da on zna kako bi on riješio financijsku situaciju svojih roditelja: “Naručija bi one s nula-šest-nula, nek svako da po pet kuna!”

Kako smo se svi smijali: Mali je pametan i teligentan!

Bože moj,

kad se skuplja za bolesnu djecu, ajd’ nekako se misliš, možda je novi tesla…

Ovima dvoje treba par sto tisuća nečega za nekakvo eksperimentalno liječenje, dakle MI bismo trebali dat novce da bi se netko mogao igrat na doktora i znanstvenika.

A di su svi oni bili miši?

 

dodatak (koji je ideja!):

Na istom su radiju, nakon tih i takvih vijesti raspredali o rijeliti šovovima: gledate li ili ne, je li to dobro ili loše, takve stvari, ali nitko se nije sjetio za ove odrasle i punoljetne što preko udruga žicaju pare za stranjske doktore (dočim se naši spremaju štrajkati, misleći da će netko plakat za njima, osim novinara) osmislit rijeliti. I eto ti dvije tri muhe jednim udarcem: oš po pet kuna poziv, oš edukaciju, oš prevenciju, oš reklamu, pa da vidiš kako će žene i muževi navalit na ekperimentalna liječenja kad postanu kul i masthev! I kad se kladijoničari sjate: koji će uspit, a koji neče.

Biznis je to, brajo!

točka ha er.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: