rezonanca

(nema veze s rezonom)

josip

dana 9 studenoga, 2013

Prošli tjedan je umrla, doznala sam to iz novina, naša učiteljica iz osnovne. Dvadeseto godište. Još malo, i bila bi doživjela stotu. Ušla u rubriku Zanimljivosti, ili Vjerovali ili ne.

 

Svi smo se složili da je njena dugovječnost dokaz, da zli ljudi žive duže, i da je potrebno da im se, najprije, pomuti razum da bi bili dostojni čistilišta.

Nismo išli na sprovod.

 

Iste večeri sanjala sam Josipa. Šutljivog dječaka s kojim sam sjedila kroz osnovno školovanje. Kojeg od tada nisam vidjela, niti čula o njemu. O kojem se nikad nisam raspitivala. S kojim sam jedva u životu prozborila dvije riječi.

Sjedili smo zajedno, jer je učiteljica tjerala neku najnoviju znanstveno utemeljenu modu da trebaju u klupi sjediti djeca različitih spolova. Nikad nisam provjeravala je li to bila samo njena izmišljotina.

Ipak,

u snu mi se pojavio Josip. Svijetlosmeđe kose preko klempavih ušica, nešto mi tiho tiho govori, i trebala bih se jako približiti da bi razumjela slova, ali čujem samo “Eto… i tako…”, a onda se značajno osmjehne i kaže “Nino isto. također. Tako da…”

Mislim se, koji Nino? Koji Nino. A naglas kažem “Oh, čestitam”, nemam pojam zašto, i okrenem se prema novom snu. A u novom snu sama su vrata. I sva su zatvorena. Ne znam tko ih je pozatvarao. Možda Josip. Možda ja. Bestjelesni glas mi kaže

– Samo se sjeti, da jedna vrata moraš zatvoriti da bi se otvorila druga

I prije nego viknem “ALI, SVA SU ZATVORENA”

shvatim da niti nisam u kući. Da nema zidova. Da je svuda oko plavo plavo

 

nešto.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: