rezonanca

(nema veze s rezonom)

zamjenice

dana 1 veljače, 2014

Slučajno sam naletjela na ime Elisabeth Cady Stanton. U fusnoti je spomenuta kao žena koja je prozrela Bibliju kao najženomrzačkiju knjigu ikad!

Pročitala sam Bibliju uzduž i poprijeko. Najprije kao obaveznu lektiru. Pa dio ispitnog gradiva. Na latinskom (nikad na grčkom ili kako drugačije). I u prijevodu Kršćanske sadašnjosti. I sada ju pročitavam. Sama od sebe. Od nikog prisiljavana. I nikad. Nigdje. Nisam pronašla da je ajd’Bog (misli se na pisce knjižica) igdje lošije govorio o ženi nego o muškarcu. I obratno.

Kako to nije prvi put da nailazim, na raznim i ozbiljnim mjestima, na pogrešne citate, bilo namjerno bilo iz neznanja, to uvijek (ok, pod uvjetom da sam jako zainteresirana) provjeravam, te pronađoh, da je gđa Stanton jedna od onih feministica, i ne bilo koja od feministica, nego prva koja je rekla nešto poput ovog

In the criminal code we find no feminine pronouns, as “He,” “His,” “Him,” we are arrested, tried and hung, but singularly enough, we are denied the highest privileges of citizens, because the pronouns “She,” “Hers” and “Her,” are not found in the constitutions. It is a pertinent question, if women can pay the penalties of their crimes as “He,” why may they not enjoy the privileges of citizens as “He”?

Žao mi je što je shvaćena predoslovno. Udovoljilo se formi, štoviše, pretjeralo se u zadovoljavanju iste.

Da li namjerno ili iz nerazumijevanja. Nebitno.

Još jedan dokaz da na svijetu nema puno pametnih ljudi.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: