rezonanca

(nema veze s rezonom)

velika rastava

dana 8 srpnja, 2014

– Neki na Zemlji kažu da nepovratni gubitak jedne duše pretvara u laž svu radost onih koji su spašeni.
– Sad vidiš da ne pretvara.
– Nekako mi se čini da bi trebao.
– Tvoje riječi doimlju se milosrdnima, ali moraš vidjeti što vreba iza toga.
– Što?
– Zahtjev onih bez ljubavi, onih koji su sami sebe zasužnjili, da im se omogući da ucjenjuju čitav svijet; da nitko drugi, dok oni ne pristanu na radost (pod njihovim uvjetima, naravno), ne smije okusiti radost; da konačna moć pripada njima; da Pakao može zabraniti Raj.
– Ne znam što želim, Gospodine.
– Sine, sine, mora biti ovako ili onako. Ili će doći dan kada će zavladati radost i kada je oni koji ljude čine nesretnima više ne će moći pokvariti ili će oni koji ljude čine nesretnima moći u drugima zauvijek uništiti sreću koju sami ne žele. Znam da zvuči uzvišeno kazati da ne prihvaćaš spasenje koje čak i samo jedno stvorenje ostavlja vani u tami. Ali ne budeš li pazio na taj sofizam u rezoniranju, učinit ćeš da zavidnik koji drugome ne da uživati ni u onomu čime se sam ne može koristiti postane tiranin svijeta.
– Smijemo li se usuditi kazati – strašno je to i pomisliti – da Samilost mora uminuti?
– Moraš biti sposoban razlikovati. Djelovanje Samilosti živjet će zauvijek, ali strast Samilosti ne će. Strast Samilosti, Samilost koju samo podnosimo, bol koja ljude namamljuje da dopuste ono što ne smije biti dopušteno i da laskaju kada bi trebali govoriti istinu, Samilost koja je prevarila mnogu ženu i oduzela joj njezino djevičanstvo, koja je mnogoga državnika lišila njegova poštenja i časti – ta će Samilost uminuti. Nju su zli ljudi koristili kao oružje protiv dobrih ljudi, njihovo oružje bit će uništeno.
– A što je ona druga vrsta – djelovanje?
– Ono je oružje druge strane. Ono skače brže od svjetlosti s najvišega do najnižega mjesta, donoseći izlječenje i radost, ne obazirući se na cijenu koju za to mora platiti. Ono pretvara tamu u svjetlost, a zlo u dobro. Ali njega ne mogu prevariti prijetvorne suze Pakla i ono dobru ne nameće tiraniju zla. Svaka bolest koja se podvrgne liječenju bit će izliječena, ali nećemo kazati da je nešto plavo ako je žuto samo zato da bismo udovoljili onima koji i dalje žele biti jalni, niti ćemo, zbog onih koji ne podnose miris ruža, od vrta ovoga svijeta napraviti smetlište.

(C. S. Lewis, Velika rastava, Verbum, Split, str. 124 – 125)

(namjeravala prepisat kraći citat o dobroti koja je najdalja od dobrote u onima koji misle da znaju što je ili koji su uvjereni da je posjeduju, ali sad ga ne mogu pronać. u svakom slučaju: uzmite, čitajte:)


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: