rezonanca

(nema veze s rezonom)

igre gladi

dana 12 travnja, 2015

Moja starija sestra ima dva mala sina. Obojica njenih malih sinova imaju svoje male prijatelje. Njihovi prijatelji imaju svoje mame. Te mame se između sebe ne druže, niti izmjenjuju iskustva.

Moja sestra ima završen fakultet, i iz nekog razloga misli da je ona (zbog toga) iznad drugih mama. I ne libi se to reći na glas.

Prije par godina, moja me starija sestra, koja ima običaj pričati sa mnom o ‘problemima svoje djece’, ali ne voli da ju se u toj priči prekida niti da joj se proturječi, na mrtvo ime izvrijeđala i izbacila iz auta na nekoj pustopoljini, jer sam u jednoj od tih priča stala na stranu njenog muža, koji inače po pitanju odgoja njihove zajedničke muške djece nema pravo prigovora.

I dan danas moja starija sestra tu priču ponavlja u nekom samo njoj poznatom i shvatljivom obliku. Svi mi smo, naime, u krivu i protiv nje, a samo je ona u pravu i na pravom putu.

Sinoć se pričalo o filmu, o kojem ni ona ni ja ne znamo ništa (iako je reklame, recenzije i td. bilo nemoguće ne vidjeti), osim da jedna od mama jednog od prijatelja njenih maloljetnih sinova ne dopušta svojoj djeci da sami gledaju Igre gladi, što je po meni dovoljno dobro alarmno zvonce, a priča je išla nekako ovako:

Mss (moja starija sestra): “Šta ti misliš šta je toj ženi u glavi! Sad nas pet mama smo sve lude jer smo pustile svoju djecu, samo je ona pametna!”

Pitam tiho iz pozadine, jesu li išli u kino sami (maloljetna djeca, između devet i dvanaest godina).

Mss: “NE! Jer je gospođa aktivirala muža i njen muž je zabranio.”

– Samo svojima ili svima?

Ovo nije čula, poanta je da nitko nije gledao Glad, zbog jedne obične kućanice.

Budući da, moja starija sestra i ja, moramo dijeliti po neki isti gen, iako je razvidno da je mene obiteljska hijerarhija učinila strpljivijom i manje glasnom, ali upornijom, napola uplašeno sam rekla neka se ne ljuti na tu mamu, jer se očigledno nije htjela miješati u odgoj njene djece, iako je možda to indirektno miješanje spasilo i sve ostale dječake ih grupe :)

Mss: “Spasilo? Spasilo! Pa filmovi su dostupni svima! Oni će taj film pogledat ovako ili onako!”

Kažem, naravno da će pogledat, možda i s većim guštom, ali makar će znat da je to nešto što je zabranjeno, što ‘nije dobro’.

Nije me izbacila iz auta, jer smo sjedile u restoranu. Ali sve su se glave okretale u našem smjeru. Ona je sipala stvari iz predpotopnog razdoblja kojih se ja sjećam na sasvim drugaciji način. Jedna od nas je sasvim sasvim sasvim sigurno luda dočim se ova druga toliko trudi dokazati to.

A navodno i svoje vlastito ludilo prije vidimo u drugom.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: