rezonanca

(nema veze s rezonom)

fleksibilnost uma

dana 14 lipnja, 2016

Zanimljiv pogled na parazite, pronađoh u Ouspenskyja

Jer

potomci životinja ne mogu bez Adamovih potomaka, reče Vrag. Vidiš, oni ništa ne mogu učiniti sami; poput majmuna, jedino što mogu jest kopirati ono što su učinili Adamovi potomci, ili tek uništiti sve na što naiđu. Ali Adamovi potomci mogu beskrajno stvarati i uništavati. Kamo oni krenu, sav ih život slijedi. Bez njih, potomci životinja ne bi daleko dospjeli. Ali Adamovi potomci nisu slobodni, oni su podčinjeni životinjama. I zato tako često uništavaju ono što su sami izgradili.

– Zar znači, potomci zivotinja nisu čak sposobni ni za uništavanje?

– Oh, uništavaju oni, ne boj se, reče Vrag. Sasvim su dobri kod uništavanja. Zapravo, mogu čak i graditi, samo… kako da kažem… po uzorku koji već postoji. Bit je u tome da je sve što rade sami, pa čak i uništavanje, nenadareno i označeno posvemašnjom ispraznošćum jednom kombinacijom dosade, apatije i apsurda. Vjerujem da si vidio takva djela. I iz tog se razloga Adamove potomke uglavnom cijeni, premda je važno zadržati ih pod kontrolom. Ali potomci zivotinja nisu toliko bespomoćni koliko su bili u tim ranim danima.

Primjetno su se razvili kroz to vrijeme, to jest od Adamove smrti. Pogledaj cijelu suvremenu kulturu, tehnike inženjersta, industrije i trgovine.

U isto to vrijeme Adamovi potomci su ostali na posve istoj razini kao i prije. Shvaćaš, za Adamove potomke evolucija ne postoji. Oni već imaju sve, samo to ne znaju, i smatraju se nečim posve drugačijim od onoga što doista jesu. No kad naiđu na nešto sto su zapravo zaboravili, to onda promatraju u svjetlu evolucije. Ali ova varka, koja se odnosi na sve s čime se susreću, lezi u potpunosti u njihovim vlastitim umovima.

Da nastavim, Adamovi potomci imaju silno mnogo predrasuda, i jednu vrst atavizma koji ih sprečava da zive u sadašnjosti. Potomci zivotinja nemaju ni traga ovoga atavizma. Na primjer, u principu, Adamovi potomci ne vrednuju stvari, i polazu vrlo malo važnosti na materijalno bogatstvo. Nemaju dovoljnu fleksibilnost uma i mašte – sposobnosti koje su, s druge strane, vrlo izrazito razvijene kod potomaka zivotinja.

– Fleksibilnost?

– Pa da. Adamovi potomci, na primjer, tek maglovito shvaćaju kako je moguće misliti jedno, reći nešto drugo, a učiniti nešto treće. Njihov razum nije u stanju prihvatiti takve zamisli, ili uvidjeti da netko moze imati posve različita mjerila za sebe i za druge, pa tako moze, na primjer, dopustiti i podrzati  bilo što što sam učini, dok tu istu stvar kod nekog drugog brani i osuđuje. U biti, oni bi htjeli da sve bude stalno, da se istina koja se dokaze u jednom slučaju iskaze jednako istinitom i u svim drugim slučajevima. Ali potomci zivotinja ispravno smatraju da bi to zivot učinilo vrlo dosadnim. Ne bi bilo raznolikosti.

Valja osim toga reći, kad već govorimo o tome, i da se nikad ne zadovolje formom i izgledom, već se uvijek trse da dosegnu bit, čime si stvaraju brojne nepotrebne probleme. Uzmi, na primjer, pitanja religije. Potomci zivotinja slučajno su i vrlo religiozni, ali njihova se religija ne miješa s njihovim zivotima. U stanju su je prilagoditi tako da odgovara njihovu načinu zivota. Ako učine nešto osobito neugodno, obično tvrde da to rade iz vjerskih pobuda, i da je to volja Bozja.

Kad se potomci zivotinja mole, uvijek od Boga traže da im nešto da, a najčesće stvari koje pripadaju njihovim susjedima i za kojima zude. Ako suretnu osobu koja se ne moli poput njih već na neki drugi način, smatraju hvalevrijednim takvu osobu udariti u zube. Ta tendencija ima mnogo zanimljivih posljedica i silno je pridonijela zivahnosti kroz povijest. Adamovi potomci ništa od toga ne razumiju. Oni ne znaju kako odvojiti vjeru od zivota i povući, recimo tako, dvije paralelne crte.

Potomci zivotinja savršeno razumiju da je zivot opaka stvar i da u njemu nema mjesta za sentimentalnost. Shvaćaju da u zivotu sila caruje, i prema tome se ravnaju. Potomci zivotinja uvijek si zamišljaju kako im netko zeli oduzeti ono što smatraju svojim vlasništvom. Devet desetina svoga vremena, a ponekad i svih deset desetina, provode u mislima o tome kako da ono što im pripada očuvaju netaknutim, i kako da se dokopaju vlasnistva drugih ljudi.

Adamovi im se potomci u tome uvijek umiču, kao i u mnogo drugih stvari. I, uostalom, mnogi od njih još se drze svojih mastarija, jer, vidis, oni jos uvijek imaju maglovito sjećanje na zivot prije Pada.

Pašu mi ovakve zamagljene stvari, otkad sam i službeno proglašena vješticom. Similis simili :D

Bitno je, bitno drugačije od vremena kad smo razglabali o dvije (minimalno) sorte ljudi, i kad sam pokušavala objasniti zašto mi je teško prihvatiti teoriju evolucije. Kano i devolucije.

Slučajnom je prolazniku možda nužno za objasniti da su u verziji koju ovdje donosi sam Vrag, Adamovi potomci potomci Lucifera, “Onog Velikog, koji se borio i suprotstavio, ne nebesima, nego zemlji, tvari ili laži, i pobijedio je. … Ali,

ni uz najbolju volju, ne mogu ti tu priču ispričati ništa bolje; vidiš, ona graniči sa stvarima koje ja ne razumijem. A ono što ja ne razumijem ne postoji.

 

<male bebe su vrazi>


6 responses to “fleksibilnost uma

 1. gaspar0 kaže:

  nešto je tu zajebano.

  ali lijepo je što sam ja odlučio bit tvoj prijatelj pa ti ostavljam komentare, iako sam životinja. razumiješ.

  “kad sam sreo druga svog
  prijatelja jedinog
  najsrećniji beše dan
  jer ne bejah više sam”

  razumiješ

  • rezonanca kaže:

   mislim da da
   jel te smijem pitat nesto: ti si student kroatistike? pa jel bila neka ‘pjesma’ slicne tematike (majmuni, oponasatelji…) u mozda, cini mi se simica

   • gaspar0 kaže:

    ekšli, ja nisam student kroatistike. za ‘pjesmu’ slične tematike neznam. ali ajde da nešto priznamo: čitatelj će se, čitajući uspenskog, tj. ovo što navodiš gore, uvijek i bez iznimke svrstat u adama. to je ono što je zajebano.

    došo sam sad iz birtije preko puta i pijan sam prilično, no ono što želim reć je: nemoj se zamarat sa adamom i životinjama. to je kategoriziranje i bla bla.

    jer ako ćemo u filozofiju hard core, postoji jedna i samo jedna i jedina stvar na ovom svijetu koja ne ide u nikakvu kategoriju, a to si ti.

    razumiješ.

    pustili su jednu dobru stvar u bircu preko puta, iznenadio sam se. ovo:

    aj reci. aj reci!

    priznaj!

   • rezonanca kaže:

    nije zaj..ano, to je cinjenica: kako bi inace skupio sljedbenike da nije laskao tami u njima.
    ne razumijem sto hoces da priznam.

 2. gaspar0 kaže:

  hoću da priznaš da je dobra ova stvar koju su pustili sinoć. a i ne moraš ako nećeš, ali to je onda čisti inat.

  gle, neću ti lagat: ja tebe zamišljam kao neku tešku šminkericu i prema tome imam jednu ponudu za tebe. imam naime naočale za prodat, A’Marie, skupe šminkerske (tisuću i nešto kn), nisu nikad nošene, uzeo sam ih kad sam radio u getaldusu, uz njih dobiješ i cavalli dodatnu opremu. stavio sam oglas na njuškalo ali pošto se tamo prodaje na tisuće naočala oglas mi odma padne na petstoto mjesto i nitko ga zapravo ni ne vidi. a za 150 kn bi prodo.

  kužiš!!!

  pošaljem ti pouzećem. imo sam još jedne koje sam nedavno u varaždin poslo, pa da se riješim i ovih.

  nije muljaža. ako si zainteresirana pošaljem ti link na oglas, ako nisi samo priznaj ovo s početka i prijatelji smo i dalje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: