rezonanca

(nema veze s rezonom)

Prisutnost

dana 28 srpnja, 2016

Ljubav odagnaje strah; ali u suprotnom, strah izopćuje ljubav. Strah isto tako izopćuje razum, izopćuje dobrotu, izopćuje i svako razmišljanje o ljepoti i istini. Ostaje samo nijemo ili usiljeno nasmiješeno očajanje nekog tko je svjestan nečije bestidne Prisutnosti u uglu svoje sobe, a zna da su vrata zaključana, da prozora nema. I onda se to Nešto počima nadvijati nad njega. Osjeća ruku na svom rukavu, ćuti smrdljiv zadah, dok se krvnikov pomoćnik, gotovo s ljubavlju, naginje prema njemu. “Ti si sljedeći, brate. Ovim putem, molim.” I u trenutku, njegov tihi užas prerasta u naprasnu ali uzaludnu mahnitost. Prestaje biti čovjekom među ljudima, razumnim bićem koje se razgovijetno obraća drugim razumnim bićima; postaje samo rastrzanom životinjom, urličući i upinjući se ne bi li se osobodio gvožđa. I na kraju strah izopćuje čak i ljudsku humanost. A strah, vrli moj prijatelju, strah je pravi osnov i temelj suvremenog života. Strah pred vrlo primamljivom tehnologijom, koja istovremeno s podizanjem našeg životnog standarda, uvećava vjerojatnost za našu naprasnu smrt. Strah pred naukom, koja jednom rukom oduzima više nego što drugom tako obilno nudi. Strah pred provjereno pogubnim institucijama za koje smo, u našoj samoubilačkoj lojalnosti, spremni da ubijamo i poginemo. Strah pred Velikim Ljudima koje smo, uz klicanje mase, uzdigli do vlasti neophodne za izobličavanje i podjarmljivanje nas samih. Strah pred ratom kojeg ne želimo, a opet poduzimamo sve što je u našoj moći da ga izazovemo…

sjećaš se ovog?

.šteta da propadne.

Stvaramo idola od istine; a kako istina bez milosrđa nije Bog, već samo njegova slika, ne smijemo ga obožavati i ne smijemo mu se klanjati.

Nerazumljivo mi je kako se mlade generacije klanjaju (je pretjerana je riječ, ali lakše mi je prepisivati nego smišljati smišljeno) bukowskom i sl. autorima. Osim nerazumljivog (opet) prkosa gramatici i pravopisu, nema tamo ničeg, čak ni prkosa redu ni razumu.

Krivim gimnazijsko obrazovanje.

p.s.

“Prisutnost” ova, za razliku od one iz prethodnog posta, je loša.

p.p.s.

ne, ovo nije Bukowski.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: