rezonanca

(nema veze s rezonom)

autofag i ja

dana 24 prosinca, 2023

Drugar sa sjeveroistoka susjedne republike mi rekao, a vi podijelite i s drugima ako mislite da vrijedi, zbog kojeg razloga se u ovim krajevima kolje prasad:

Kad su Turci ovde, pre pola veka, jutrom ljudima otimali hranu, nije bilo druge nego da, posto oni ne sme da jedu svinjetinu, to postane nama glavna ishrana.

Jelo se pre svitanja, kradom, jer ako bi koga videli sta jede, odma bi bio sudjen kao protivnik vere. Tako da je svinjokolja maltene herojstvo.

Obicaj se ocuvao do danas, iako niko nikom ne brani da jede bilo sto.

Ovo sto europska komisija ne da ljudima da kolje kad je vreme, izaci ce na to, posto je ove godine decembar pretopao, da se meso kvari pa ce morat da se baca. Nasrecu glad nije tolika da ce svi da pocrkaju. Samo obicaji za koje ionako malo ko da zna.

Dok mi na jugozapadu razbijamo glave nad tim sto badnjak pada u nedjelju, kad crkva brani post, pa ce skupa suha riba iz uvoza morat glumit siromastvo neki drugi put, oni su dane posta uznijeli na jos visu razinu: tocno se zna kad se blaguje rijecna a kad morska riba. Kad se sprema na vodi a kad na ulju. Kad se jede korijenje, a kad plodovi koji rastu na zemlji i nad zemljom. Sve to prije prasetine.

Govorim mu da je u nas obicaj, poslije bakalara za badnjak, za bozic ist tuku. Sad ne znam je li to neslana sala ili poluzaboravljeni obicaj, ali prica je otprilike da je o bozica tuka oprasila, pa posto ga niko nije tija priznat, o uskrsa su ga raspeli ko janjca na razanj.

Okrutni humor, koji je u svoje vrijeme mozda i imao svrhu, izvrnuo se, do danas, u virenje u kosarice, brojenje novcica, i anketiranje slucajnih prolaznika: – Sta cete VI? Kolko cete iskesirat?

Razumiju ljudi da se novac jede preko posrednika, ali, zar ovi koji ce potrositi vise, sami mogu pojest vise, da bi sve to izbljuvali. Pa platili likara?

Ili im je samo gust, onima koji nemaju, ‘vadit mast’?

Kazu uceni ljudi, da je od svih bica, svinja najslicnija covjeku: po rasporedu unutrasnjih organa, po boji koze, po pokrivenosti dlakama… Zive su umiljate i sposobne za ucenje. Zapravo, kad je Kirka pretvorila Odisejeve mornare u svinje, ona sama nije upotrijebila nikakvu caroliju, samo im je pokazala sto vec jesu.

A Nitko da se sjeti zasto su Stari Slaveni stovali Hrastove: zir da ih hrani, krosnje da daju skloniste…

Sad(?) zir pojedu svinje, pa mi pojedemo svinju. Skoro svaki dan.

Nije ovo dog eat dog svijet. Reci sto jedes, reci cu ti sto si.

Ne jede nitko nista, samo se prica o hrani. Samo se gleda. Vadi se mast, tamo gdje je nema. Izvode se cuda. Pa kad poskupi korpica, umjesto da se prestane kupovat da bi se bacilo, nastanca se vise novca.

Imamo, brate mili, para ko drva za sushi!

Onda vam je Bill Gejts kriv sta se deca nece da rode. Bill vam je doslovno otvorio prozor! Da nije, bili sad mogli upijati znanje iz alternativne historije?


1 responses to “autofag i ja

Komentiraj